top of page
Yazarın fotoğrafıBegüm Çırak

GÜNEŞSİZ GÜNLER, D VİTAMİNSİZ VÜCUTLAR: KARANTİNA, KORONAVİRÜS VE D VİTAMİNİ

“Gün Işığı Vitamini”, “Güneş Vitamini”, “Günden Doğan Vitamin”, “Işık Vitamini”;

Evet, D vitamininden bahsediyorum. Gün ışığında dışarıda olduğunuzda güneş ışınlarının etkisiyle cildinizin altında D vitamini üretirsiniz, bu nedenle D vitamine bu özelliğiyle alakalı istediğiniz lakabı takabilirsiniz.

D vitamini ve kalsiyum kemiklerin sağlıklı kalmasını sağlamaktadırlar. Kalsiyum yönünden zengin (süt, peynir, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler gibi) bir beslenmeniz olsa bile, yeterli D vitamini olmadan kalsiyumun kemiklerinize faydasını göremezsiniz. Bu tam tersi bir durum için de geçerlidir.

D Vitaminin Görevleri:

— Kas yapımı ve hareketinde görevlidir.

— Sinir iletiminde görevlidir.

— Kalsiyum ve fosforun emilimine yardımcı olur.

— Kemik sağlığını korur.

— Beyin fonksiyonlarının gelişimi için önemlidir.

— Vücutta inflamasyonu azaltıcı etkisi bulunmaktadır.

— Bağışıklık sistemi yanıtlarına yardımcıdır.

— Solunum sistemi hastalıklarından korunmada etkilidir.

D Vitamini Eksikliğinde Neler Görülebilir:

— Osteomalazi

— Osteoporoz

— 6-24 aylık çocuklarda iskelet deformiteleri ( raşitizm ).

Raşitizm kemikte kalıcı deformitelere neden olabilir, kasları zayıflatabilir ve büyümeyi durdurabilir.

— Çocuklarda ve yaşlılarda kas zayıflığı

— Ayrıca düşük D vitamini seviyeleri, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve astım gibi solunum sistemi hastalıklarının oluşum riskini arttırabilmektedir. Aynı zamanda akciğer fonksiyonunun da azalmasına sebep olabilmektedir.

D Vitamini Eksikliği İçin Risk Grupları:

— 65 yaş üzeri bireyler

— Güneşe sınırlı miktarda maruz kalan bireyler

— Koyu ten rengine sahip bireyler

— Crohn ve Çölyak hastalığı gibi bağırsakta emilim bozukluğu olan hastalar

— Obez bireler

— Gastrik bypass ameliyatı geçirmiş bireyler

— Dışarıda oynamaya çok az zaman harcayan çocuklar ve ergenler

— Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınlar

— Güneş almayacak şekilde giyinenler

— Yaz aylarında dışarıda çok az zaman harcayan herkes

— Home Office çalışanlar, dükkan veya ofis çalışanları, gece vardiyası çalışanları ve dışarıya çıkmaya vakti olmayan bireyler

— Hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerde yaşayan insanlar

D Vitamini Yönünden Zengin Besinler:

— Somon, ton balığı, sardalya, alabalık gibi yağlı balıklar

— Morina yağı çok fazla D vitamini içerir fakat hamilelikte tüketimi sakıncalıdır.

— Yumurta, et ve süt az miktarda içerir, ancak bu mevsimlere göre değişir.

— D vitamini ile zenginleştirilmiş gıdalar (bazı kahvaltılık tahıllar, bebek mamaları ve bazı yoğurtlar)

— Mantar

Yaşa ve Cinsiyete Göre Günlük D Vitamini Gereksinimleri




KORONAVİRÜS VE D VİTAMİNİ


D vitamini, mikrobiyal enfeksiyonları ve ölüm riskini azaltan birçok mekanizmaya sahiptir. Bu mekanizmalarla akciğerin fibröz dokusundaki hasara ve pnömoniye yol açan faktörleri azaltabilmektedir.

D vitamini, koronavirüs gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı direnç geliştirmeye yardımcı olabilmektedir fakat korona virüsün tedavisi aşamasındaki etkisine dair şuan için yeterli kanıtlar bulunmamaktadır. Birçok çalışmada D vitamini takviyesinin grip oluşum riskini azalttığı, birçok çalışmada ise herhangi bir etkisinin bulunmadığı söylenmektedir. Yani bu durum aslında hala netliğe kavuşmuş değildir.

COVID-19 oluşum riskini azaltmada D vitamininin rolünün olduğunu söyleyen çalışmalar, D vitaminin şu etkileri dolayısıyla bu sonuca varmışlardır:

— Salgının kışın meydana gelmiştir ve kış aylarında vücutta D vitamini sentezi azalmaktadır.


— Bu virüsün yaşlı popülasyonu etkilemesinin bir sebebinin de özellikle 65 yaş ve üzeri bireylerde D vitamini sentezinin azalmış olmasına bağlamışlardır.


Örneğin yapılan güncel bir çalışmada, D vitamini düzeyleri özellikle İspanya, İtalya ve İsviçre'de yaşlı popülasyonda oldukça düşük bulunmuştur.


Kronik hastalıklar vücuttaki D vitamini seviyelerini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu sebeple kronik hastalığa sahip bireyleri daha fazla etkileyen bu virüsün bu hastaları kolaylıkla etkilemesi, D vitamini seviyelerinin azalmasına da bağlanmıştır.


— Güney Yarımküre’deki vaka sayısı yaz aylarında azalmaya başlaması ve vaka sayısının düşük olmasıyla D vitaminin olumlu etkisi olduğu düşünülmüştür.


Bazı ilaçlar da vücuttaki D vitamini seviyelerini düşürebilmektedir(antiepileptikler, antineoplastikler, antibiyotikler, anti-enflamatuar ajanlar, antihipertansifler, antiretroviraller, endokrin ilaçlar ve bazı bitkisel ilaçlar). İlaç kullanımının yaş ile birlikte artması, yaşlı bireylerde D vitamini seviyelerinin azalmasına ve hastalığa açık hale gelmesine sebep olacaktır düşüncesini oluşturmuşlardır.


— ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri(CDC)’nin eski müdürü Dr. Tom Frieden, 23 Mart 2020'de COVID-19 salgınıyla mücadele için D vitamini kullanılmasını önermiştir.

Tabiki bu bulgular kısa dönemde çalışılmış ve sayıca yetersiz çalışmalardan elde edilmiştir ve D vitamini eksikliğinin COVID-19 ile bağlantılı olduğuna dair güncel bir kanıt olmasa şimdilik bulunmamaktadır.

Fakat yine de D vitaminini vücutta optimal düzeyde tutmak, bağışıklık sistemini güçlü tutmaya ve akciğerleri korumaya bir şekilde yardımcı olmaktadır.

KARANTİNADA D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN OLUŞMAMASI İÇİN YAPILABİLECEKLER:


Koronavirüs sıcaktan veya güneş ışığından hoşlanmaz. Evinizi bol bol havalandırın; elinize çayınızı/kahvenizi alın ve balkonunuza, bahçenize, güneş görebileceğiniz bir yerlere çıkın.

Dahası, güneşlenmek ruh halinizi iyileştirir ve depresyonu önleyebilir. Dikkat etmeniz gereken şey şuan için sosyal mesafeyi korumak.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), öğlen saatlerine doğru ve güneş batmadan önce güneşten faydalanmanın; kan dolaşımını hızlandırmanıza ve vücudunuz için bir detoks yapmanıza yardımcı olabileceğini söylemektedir. Özellikle karantina döneminde bu sizin için çok sağlıklı olacaktır.

— Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planına uymaya devam edin, besinlerle gereken D vitamini ihtiyacınızı karşılamaya özen gösterin. Fakat ne yazık ki yine de besinlerle alınan D vitamini, günlük gereksinimleri karşılayamıyor.

Yani aslında ihtiyacınız olan diğer tüm vitaminleri ve besin ögelerini sağlayabilen sağlıklı, dengeli bir diyet bile, yeterli güneş ışığı alamıyorsanız, D vitamini eksikliğine sebep olacaktır.

— Bu sebeple güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde yaklaşık 15 dakika sadece ellerinizi ve bileklerinizi güneşe maruz tutmanız sizin için yeterli olacaktır.

— Bu dönemde kendinizi her türlü yerden izole etmek zorundaysanız veya dışarı çıkamıyorsanız, doktorunuza danışın ve bir D vitamini takviyesi alın.

— Sonbahar ve kış aylarında dışarıdan yeterli güneş ışığı alamıyoruz. Fakat neyse ki depolanmış rezervlerimiz var. Yine de bunlar bazen D vitamini seviyelerini korumak için yetersiz kalabiliyor. Yılın böyle zamanlarında ve özellikle bu karantina döneminde D vitamini eksikliği yaşıyorsanız doktor tavsiyesi ile takviye alabilirsiniz.

— D vitamini, balık yağlarında bulunabilmekte veya takviye olarak tek başına da satılabilmektedir.

Balık karaciğeri yağları ve yüksek doz multivitamin takviyeleri genellikle A vitamini içerdiğinden, özellikle çok küçük çocuklarda, yaşlılarda veya yüksek doz A vitamini içeren bazı ilaçları kullanan bireylerde karaciğer ve kemik sorunlarına neden olabilir. Bu sebeple böyle bir takviye alacağınız durumda kendi kendinize hareket etmeyip doktorunuza danışmanız çok önemli.

— Bunun dışında tüm yıl boyunca günlük D vitamini takviyesi alması önerilen yukarıda saymış olduğum bazı risk grupları var. Eğer bu risk grubundaysanız ve endişeliyseniz de doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page