Artmış serotonin seviyeleri, ruh halinin iyi olması ile ilişkilidir.
Serotonin, beyinde triptofan amino asidinden dan üretilen önemli bir nörotransmiterdir ve uyku, iştah, dürtü kontrolünün düzenlenmesi gibi görevleri bulunmaktadır. Serotonin ayrıca besin ve duygu durumları arasındaki ilişkide de etkilidir. Triptofanın varlığı, serotonini de arttıracağı için duygu durumlarının ve bilişsel fonksiyonların işleyişi açısından anahtar bir faktör olarak görülmektedir.
Triptofan ise en çok şu besinlerde bulunmaktadır;
1. Somon
2. Tavuk
3. Hindi
4. Kalamar
5. Muz
6. Ananas
7. Erik
8. Fındık
9. Soya ürünleri
10. Süt
11. Ispanak
12. Yumurta
Yapılan çalışmalarda karbonhidrattan zengin bir diyetle; mevsimsel duygulanım bozukluğu, adet öncesi stres sendromu, ya da nikotin yoksunluğu gibi depresif sorunları olan ve sağlıklı çoğu bireyin ruh hallerinin olumlu yönde değiştiği gözlenmiştir.
Triptofan, diyet proteinlerinde en az bulunan amino asitlerden birisidir.
Proteinden zengin bir diyet ile beyne triptofan girişini azaltmakta; dolayısıyla serotonin sentezi de azalmaktadır.
Buna karşın protein bakımından fakir, karbonhidrat bakımından zengin bir diyet ise serotonin sentezini arttırmaktadır. Bu da bol karbonhidratlı beslendiğimizde –mesela bir çikolata yediğimizde- mutlu olmamızın sebebini açıklıyor aslında bize.
Kan şekeri düzeyleri yükseldiğinde vücudumuzda kanımızdaki şekerin düşmesini sağlayan insülin salgılanmaktadır ve insülin, triptofan dışındaki çoğu amino asidin kas dokuları tarafından emilimini sağlamaktadır. Böylelikle kanda düzeyi artan triptofan, taşıyıcılar aracılığıyla beyne girerek beyinde serotonin sentezini tetiklemektedir. İşte bu da, serotonine mutluluk hormonu dememizin nedeni!
Comments